2009. november 12., csütörtök

Milleniumi Székely emlékmű Székelyudvarhely


Az emlékmű eredeti helyére, a központi kisparkban lett visszaállítva


Az eredeti emlékoszlopot 1897. július 26-án avatták fel, az akkori új megyeházzal egy napon, a Milllenium alkalmából.


A 8,4 méter magas oszlop Hargita Nándor alkotása, aki a Kő és Agyagipari Szakiskola elismert igazgatója volt.


Az emlékműhöz három lépcsőn lehetett feljutni.A négyszögletű alap oldalain a vármegye és a város címerei és két fekvő oroszlán voltak elhelyezve, fölötte egy obeliszkszerű oszlop.
A város főterét 1897-től 1919-ig ékesítette a magyar államiságot jelképező millenniumi emlékmű, melyet az első világháborút követően döntöttek le a várost megszálló román csapatok. 

1988 óta a népnyelv által a korabeli tanácselnök neve után Gálórának vagy Ceausescu-órának is hívott,  időmérő szerkezet állott.

A polgármesteri hivatal  eltávolítatta a helyszínről a Gál-órát.   A magyarországi Reneszánsz kőfaragó zrt. megkezdte az impozáns alkotás talapzatának munkálatait.


A székelyudvarhelyi emlékmű és szobor felállítását  a Castrum Alapítvány támogatta.Az alapítvány célja kulturális események támogatása határon innen és túl.


A  kilenc méter magas alkotás az eredeti emlékmű mintájára, egy oszlopból, két oroszlánból, valamint kőből faragott címerekből áll..


Az oszlop alapanyaga márványszerű mészkő.


Az obeliszken a következő, Embery Árpádtól való felirat:

Hont mutatott a magyarnak a székely

S harczola hűn sok ezernyi veszélylyel

Tiz század előtt is ez ősi honért;

Most ezer év diadalma jeléül

Hun eredetnek erényein épült

Kőoszlopa hirdeti, hogy ma is él!

896—1896.A négyszögletű alap oldalain a vármegye, a város címere és  a két fekvő oroszlán van elhelyezve.

1897-ben felállított eredeti emlékműhöz képest annyi módosítás történik, hogy az emlékoszlop tetejére egy bronz turulszobor is került.Az udvarhelyi turul két méter széles, egy méter magas.

Székelyudvarhelyen  hirdeti a magyar eredettudat mitikus madara a  történelmi folytonosságot, a magyar múltat és a magyar jövőt. Elgondolkodtató, hogy  a magyar fővárosban egyes liberális körök értelmetlen támadásokat intéznek ellene.

Mitnyan György, a főváros XII. kerületének volt  polgármestere  azt mondta, " látszik, hogy Székelyföldön olyan magyarok élnek, akiknek fontosak a nemzeti szimbólumok, míg Budapest főpolgármestere dühödt támadásokat intéz a XII. kerületi turulszobor ellen."


A millenniumi emlékművet 2008 május 25-én, vasárnap ünnepélyes keretek között avatták fel Székelyudvarhelyen.


Az ünnepségre meghívást kapott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is. 


Jelen volt Tőkés László europarlamenti képviselő és Izsék Balázs a Székely Nemzeti Tanécs elnöke.


Az egyenként több mint három tonnát nyomó oroszlánokat Kézdiszentléleken bányászott kvarcit tömbökből faragták.

A millenniumi emlékoszlop, Zavaczki Walter székelyudvarhelyi szobrászművész alkotása. 


Az emlékoszlop tetejére egy bronz turulszobor  kerütl. Alkotója a fiatal szobrászművész, Szmrecsányi Boldizsár, aki a politikai viharokat kavaró budapesti, Böszörményi úti turulszobrot is készítette. A Székelyudvarhelyi turul  valamivel kisebb, mint a budapesti szobor. Bronzból készült ez is, tömege 700 kilogramm. Végső formáját a Szabó Öntészeti Kft. műhelyében nyerte el.Az újraállítók-kivitelezők és támogatók táblája az alapzat hátoldalán.
 

4 megjegyzés:

 1. A turul most is útat mútat minden útódnak, szerte a világon.

  VálaszTörlés
 2. A veszedelem idején a mesebeli Emese anyánk álma megvalósúlt. Visszahozta a Kárpát-medencébe elkóborlásra kényszerült utódokat. A mese sokszor valóságosabb igazságértéket közöl, mint a sokszor elhazudott dokumentált történelem.

  VálaszTörlés
 3. A veszedelem idején a mesebeli Emese anyánk álma megvalósúlt. Visszahozta a Kárpát-medencébe elkóborlásra kényszerült utódokat. A mese sokszor valóságosabb igazságértéket közöl, mint a sokszor elhazudott dokumentált történelem.

  VálaszTörlés
 4. A turul most is útat mútat minden útódnak, szerte a világon.

  VálaszTörlés

Linkek

Hun-Web Linkek GobeTop
 
Share