2010. január 23., szombat

Sándortelke


Sándortelke Udvarhelyszék legkisebb települései közé sorolható . Felsőboldogfalva községben a legkisebb falu. A Székelyudvarhely –Homoródszentmárton útvonalon Patakfalván kívül, a telekfalvi eltérőnél kell a műútról lekanyarodni, és Telekfalva központjában toronyiránt folytatni az utat. Sándortelke már nincsen innen messze. 


 A település egy kis völgyben van. Néhány ház, gyümölcsfa látszik messziről.


 Telekfalvát a főúttal összekötő rész leaszfaltozásával,  Sándortelke is közelebb került a világhoz,  könynyebben megközelíthető. Száraz időben jól járható az út. Hogy milyen télen?


Egy napsütéses januári napon fényképezőgép segítségével kerestem a választ.


A bágyi várhegynek észak-nyugati sarka alatt, a Rétpataka völgyében  a Bőgőzkő alatt fekszik.

 

Alacsony dombok, mondhatni lankák veszik körül a falut.Nagy a csend, kevés a mozgás, a gazdák tejtermelésből, néhányan pedig újabban juhtenyésztésből élnek.


A fehér házban müködik Sándortelke tejbegyüjtő központja " Nyitva 6,10- 6,15 -ig "
Egyetlen, elrontott szárú S betűhöz hasonlít a falu főutcája, olyanhoz, melynek végét jól meghúzták lefelé, Telekfalva irányába.


Míg járjuk a falut,  hallottuk, hogy itt valamikor jómódú emberek laktak.A kollektivizálással tűntek el a nagy magántulajdonok, a falu elnéptelenedett.A falu vonzásába lassan visszakerül egy-két elszármazott, felújítja az ősi házat.A  gyümölcsösben szárad a kimosott ruha.A  januári hidegben emberek és állatok igyekeznek meleg helyre húzodni.A havas -fagyos időszakban a kerékpárt csak a tyúkok használják !Az 1567-es népszámláláskor nyolc kapu létezett.


Az 1614-es népszámlálásnál már 12 kapu – 1786-ban a lakosság összlétszáma 102.

Az elszigeteltség, a kedvezőtlen feltételek miatt sokan költöztek Székelyudvarhelyre.


Mivel az út is járhatatlan volt, csak föld, csak sár, télen  hó és jég.1851–52 között építik a templomot a református felekezetűek számára.Egy kisebb és egy nagyobb harang szólítja áhítatra a híveket.
Felmászni a fából készült toronyba nem lehet, pedig szerettem volna odafentről fényképet készíteni a faluról.

Megrepedezett a fal. A bejárat mellett lemosta az eső a vakolatot. 1924-ben a templom falait megerősítették.A falu temploma ,talán helyrehozhatatlan károsodásokat szenvedett .


A hagyomány szerint a falut a bágyi vár védői alapították.


A falu területe a várkapitány Sándor nevű fiának birtoka volt.Nem drága, néhány ezer lejt ér egy javításra, netán bontásra ítélt ház.A gazdasági épületek árulkodnak a tulajdonosok tehetősebb........ ..vagy szerényebb anyagi helyzetéről. 


                                                                                                  

Idegenek is jönnek, megvásárolnak egy portát, tatarozzák, aztán hétvégi, nyári lakként használják.


  

Negyven házszám, harminc ember.
Felújított gazdasági épület is van a faluban.
A negyven házból húsz lakatlan vagy hétvégi ház !Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Linkek

Hun-Web Linkek GobeTop
 
Share