2010. április 24., szombat

Székelyszenttamás

1333-ban de Sancte Thoma néven írja a pápai tizedjegyzék.


A falunak már a 14. században volt temploma, 1555-ben Izabella királyné költségén restaurálták.
1661-ben a tatárok felégették, ezután újjáépítették.


A falu a reformáció alatt is megtartotta katolikus hitét.


Római katolikus temploma 1820 és 1822 között épült a régi templom helyére, védőfal övezi.

A középkori templom helyét csak a régi fundamentum falai jelölik a torony előtti részen.
 A pápai tizedjegyzékben és a település nevében megőrzött Szent Tamás név a középkori templom védőszentjétől származik.
Így a székelyszenttamási templom is a legkorábbi templomok közé sorolható.A templom főoltára.A baloldali mellékoltár.A jobboldali mellékoltár.A szószék


A templom orgonája.Székelyszentatmás papja három településen teljesít szolgálatot, de a parókia itt van.A parókia festett gyalogkapuja.
( A hármasegyház: Székelyszenttamás, Ülke és Tibod. )A faluban 1650-től volt katolikus iskola. Ezt 1948-ban államosítják. Napjainkban a falunak nincs iskolája.Faragott székely gyalogkapu.A faluban még látható székely építkezés jellegzetességeit őrző ház.
Lakatlan öreg ház Székelyszenttamáson.Ülke és Székelyszenttamás területén átfolyó Ballé-pataka Diafalától nyugatra eső magas dombháton ered, a Deskő aljában, 725 m tszf. magasságban.Az elmult években a fiatalok nagy része elhagyta a falut.
A székely építkezésre jellemző, tornácos ház lassan eltünikSzékelyszenttamás is elzárt település volt de a távolság ma már nem jelent problémát:Ez az állapot lassan megszűnik. Székelyszenttamást felfedezték az udvarhelyiek.Napjainkban sok fiatal azon gondolkodik, hogy visszajön, és itt épít házat.Székelyszenttamáson is terjed az emeletes ház építés, a faluban van mozgás, hiszen a főutcán tízpercenként elhalad egy-egy személygépkocsi.


Szinte minden második házon ott van a parabolaantenna.Van a faluban egy kocsma – bolttal egybekötve – és egy postaláda, ez minden !A falu végén a Moncsi panzió.Az új házak építésénél gyakran használnak rikító színeket, szokatlan formákat.Keresztek a székelyszenttamási temetőben.
2 megjegyzés:

 1. mezovariferenc @ citromail.hu
  Kedves Uram
  Tisztelettel érdeklődöm tudna e némi segítsé-get adni öregségemben a korábban itt élő nagyszüleimről megtudhassak bármit is .
  Ők Mátyás Elek, -Sz.tamási- ,Váradi Anna Zabola- illetőségüek.
  Izgatottan várom sorait.
  Tisztelettel Mátyás Elek Budapestről.

  VálaszTörlés
 2. Tisztelt Mátyás Elek Úr !
  Elnézést a megkésett válaszért. Sajnos nem sikerült segíttenem. A székelyszenttamási temetőben nem sikerült megtalálni a sírt. Mátyás név nem található a temetőben.Sajnos van néhány elhanyagolt sír, és a sírfeliratot nem lehet azonosítani .Utólag felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e történt tévedés Székelyszenttamás és Csikszenttamás között. Csikszereda környékén gyakrabban találkozunk a Mátyás névvel. Ha tudna a nagyszülőkről több adatot közölni, még érdeklődök a kérdésben.

  Üdvözlettel Csedő Attila

  VálaszTörlés

Linkek

Hun-Web Linkek GobeTop
 
Share